bannermilland5
bladbanner
drieluik1
kastanjeloophek
schapenhekkastanje
rietenparasol
club1

Laat je tuin leven !

 

Montagehandleiding voor wilgen-en hazelaarschermen

Voor het monteren heeft u de volgende materialen nodig:

    -Palen, zoals van hout, RVS of beton (natuursteen)

    -Bevestigingsmateriaal voor de palen zoals paalhouders (plat, punt of H  -profiel) en schroeven

    -Bevestigingsmateriaal voor de schermen (de bekende L-vormige       schuttingbeugels en schroeven)

    -Grondboor of spade

    -Snelcement of zelf gemixed cement

montage1

Palen.

1, Houten Palen.

De lengte van de palen is afhankelijk van de hoogte van de te plaatsen schermen. Optisch is het vaak het mooist om de palen circa 10 cm boven het scherm uit te laten steken (bij schermen zonder raamwerk).

Zowel vierkante als ronde palen komen in aanmerking, Palen die zijn geinpregneerd(onder druk) en hardhouten palen kunnen rechtstreeks in het beton gestort worden. Wanneer u wat betreft levensduur op zeker wild spelen adviseren wij u een stalen paalhouder (H-profiel) in het cement te storten of gebruik te maken van de “platte”paalhouders welke op het (uitgeharde) cement kunnen worden gemonteerd..

2. RVS palen.

Deze kunnen rechtstreeks in het cement worden gestort. De RVS palen dienen wel te zijn voorzien van voldoende (gelaste) bevestigingslippen voor het scherm. (bij een scherm van ca. 180 cm hoog is drie lippen per kant voldoende)

3. Palen uit beton of natuuursteen.

Betonpalen kunnen ook in cement gestort worden voor maximale stabiliteit.. De schermen kunnen met schuttingbeugels en pluggen aan de betonpa.en bevestigd worden

 

Montage

De volgende montagehandleiding beschrijft de montage van wilgenschermen met vierkante houten palen in een zachte ondergrond aangezien dit in nederland met meeste voorkomt.

Bepalen van de positie van de palen.

U kunt de schermen voor of tussen de palen monteren. Sla een paaltje in de grond aan het begin en het einde van de geplande schutting en span hiertussen een draad.

Bij montage van het scherm tussen de palen bepaald u de afstanden tussen de palen met de volgende formule:

Schermbreedte + paalbreedte = hartmaat paal

Bij montage van het scherm voor de palen bepaald u de afstanden tussen de palen met deze formule:

Schermbreedte - paalbreedte = hartmaat paal

 

montage2
montage3

Berekening van het aantal palen: aantal wilgenschermen + 1

Bepaal aan de hand van de voorgaande formules de posities van de palen en markeer deze op de gespannen draad.

Let op:

* Bij schermen met een houten raam zijn de maten redelijk exact.

* Bij schermen zonder houten raam kunnen de maten enigzins afwijken. Meet daarom zowel boven als onderkant van      elk scherm en calculeer voldoende speling in zodat het scherm goed tussen de palen past, Gebruik in dit geval liefst wat   grotere (ca,. 5cm) schuttingbeugels.

Lengte van de palen:

Wanneer u de palen in cement stort dienen de palen bij een scherm van ca. 180 cm hoog minimaal 240cm te zijn (liever nog 270cm). Wanneer u de palen op paalankers bevestigd (wat wij qua duurzaamheid adviseren) is een paal met een lengte van iets hoger is als het scherm voldoende.

Het maken van de cement-fundatie

De gaten voor de cement-fundatie dienen minimaal 40 cm diep te zijn en 40cm x 40cm in omvang.

U kunt het gat met een spade of grondboor graven (de laatste bespaart veel tijd).

Daarna positioneerd u het paalanker in het midden van het gat doormiddel van een horzintaal over het gat geplaatst stuk hout (zie afbeelding)

montage4 montage5

Maak het snelcement aan met water en roer dit tot een dikke dichte maar gladde massa ontstaat. Een te dunne (vloeibare) massa is slecht te verwerken en kleeft aan werktuigen en kan onaangename vlekken veroorzaken op andere materialen. De dikke massa daarintegen is optimaal verwerkbaar en geeft een beter resultaat. (bedenkt dat cemenet een hydroscopisch materiaal is wat dus ook vocht uit de grond aantrekt). Het hardingsproces vindt op deze manier op een langzame en continuŽ manier plaats.

Hierna wachten tot het cement is uitgehard (1-2 dagen) voordat u de palen gaat plaatsen.

Het plaatsen van de palen

Plaats de paal in het anker en let daarbij op dat de onderkant van de paal minimaal 1 cm boven het metaal van het anker blijft.

montage6

Zorg ervoor met een waterpas dat de paal recht staat en zet de paal met vier schroeven vast in het anker (ter vookomen van het spijten van de paal de gaten altijd voorboren). Controleer tijdens het plaatsten van de paal meerdere malen met de waterpas of de paal daadwerkelijk recht staat.

montage8

Het bevestigen van de wilgenschermen

De schuttingbeugels worden met een accuboor in de paal geschroeft (evt. voorboren).

De schermen worden d.m.v. schroeven aan de beugels bevestigd zodat een stevige constructie ontstaat. Bij een scherm van ca. 180cm hoog dient men 3 beugels per zijde te gebruiken.

montage9
montage7

Montage op een stenen/betonnen ondergrond.

Voor montage op een harde ondergrond zijn speciale opschroefbare paalbevestigingen verkrijgbaar.

montage10 montage11
montage12